Excel Eğitimleri 7- Eğer(IF)

Merhabalar,

Bir önceki yazımda Excel’de kullanılan mantıksal fonksiyonlardan bahsetmiştim. Bu fonksiyonlardan birisi de Eğer fonksiyonuydu.

Eğer fonksiyonu projelerimizde en çok kullandığımız mantıksal fonksiyonlardan birisidir. Bu yüzden bu yazımda eğer fonksiyonunu örneklerle daha detaylı anlatacağım.

1.

=EĞER(A2>500;”Yüksek”;”Düşük”)

Fiyat 500’den büyükse eğer fonksiyonu Yüksek değerini döndürür,  fiyat 500’den küçükse Düşük değerini döndürür.

2. 

Bundan önceki örneklerde hep hücrelerdeki değerlerin bir sayıdan büyük, eşit ya da küçük olduğu durumlarda hesaplamalar yaptık. Bu örnekte ise koşulumuz bir kelimeye olan uygunluk. Yani:

=EĞER(A2=”Adana”;10;0)

Eğer değer “Adana” kelimesi ile aynı ise eğer işlevi 10 değerini döndürür, Adana kelimesinden farklı bir kelimede ise 0 değerini döndürür.

3.

Mantıksal fonksiyonları bir arada kullanarak daha kompleks hesaplamalar yapabiliriz. Mesela eğer fonksiyonunu ve, ya da fonksiyonları ile beraber kullanacağımız bir örneklere bakalım:

=EĞER(VE(B2>=60;C2>=90);”Geçti”;”Kaldı”)

Eğer öğrencinin vize notu 60’a eşit ya da büyük ve final notu 90’a eşit ve büyük ise öğrenci sınıfı geçecektir.  Bu iki koşuldan herhangi birinin sağlanmaması durumunda sınıfta kalacaktır.

=EĞER(YADA(B2>=60;C2>=90);”Geçti”;”Kaldı”)

Burada ise öğrencinin vize notunun 60’a eşit veya büyük olması ya da final notunun 90’a eşit veya  büyük olması sınıfı geçmesi için yeterli olacaktır. Bu iki koşuldan en az birinin sağlanması öğrencinin sınıfı geçmesi için yeterli olacaktır.

4.

Ve, ya da, eğer fonksiyonlarının hepsini bir arada kullandığımız bir örnek inceleyelim.

=EĞER(VE(A2=”Masa”;YADA(B2=”Yeşil”;B2=”Mavi”));0,5*C2;0,9*C2)

Ürün “Masa”ya eşitse ve rengi “Yeşil” veya “Mavi” ise “Ve” fonksiyonu Doğru değerini döndürür. Eğer değer Doğru ise “Eğer” fonksiyonu fiyatı %50 azaltır, Yanlış ise fiyatı %10 azaltır. 

5. iç içe eğer

Bazı durumlarda birden çok eğer fonksiyonuna ihtiyaç duyarız. Bu gibi durumlarda “İç içe eğer” fonksiyonunu kullanırız. Örneğin;

=EĞER(B2=1;”Kötü”;EĞER(B2=2;”İyi”;EĞER(B2=3;”Mükemmel”;”Geçerli Değil”)))

“Eğer” B2 değeri 1 ‘e eşitse Kötü değerini, 2’ye eşitse İyi değerini, 3’e eşitse Mükemmel değerini, bu sayılardan herhangi birine eşit değilse de Geçerli değil değerini döndürür.

Bu yazımda “Eğer” fonksiyonunu örneklerle detaylıca ele aldım. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.

Sorularınız için bana gencerhavvahilal@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın.

Yorum bırakın